Ingezonden brief: een eerbetoon aan the record breaking, history making Phil “The Power” Taylor

Ladies and gentleman, the record breaking, history making, 16-time Champion of the Wooooooorld. Phil ‘The Power’ Taylooooooor! Klonk gisteravond voor het laatst door Ally Pally
Het is klaar, het is over, nooit meer zullen we de beste darter ooit op het podium zien. Daags na zijn laatste wedstrijd ooit, de WK finale, daalt het besef in. We nemen afscheid van een levende legende. Darts zal nooit meer hetzelfde zijn.

Nooit maar dan ook nooit zal er een darter zijn die de records van Taylor zal evenaren, laat staan verbeteren. Liefst 216 toernooizeges (85 majors), waaronder 16 wereldtitels, 16 World Matchplay titels en 11 World Grand Prix titels prijken op de erelijst van The Power. Doe daar nog eens 11 9-darters op tv en 57 maanden onafgebroken nummer 1 van de wereld bij. Zomaar een greep dus uit de talloze records die nog meer op zijn naam staan.

Het begon allemaal zoals bij de meeste Engelse darters in de lokale pub waar Taylor als tiener zijn pijltjes gooide en de aandacht trok van de destijds beste darter ter wereld, Eric Bristow. Die besloot Taylor te sponsoren voor £10.000 onder de voorwaarde dat Taylor het bedrag zou terugbetalen.

In 1990 kwalificeerde Taylor zich voor het eerst voor de Embassy, nu Lakeside en wist meteen via overwinningen op onder andere Cliff Lazerenko en Russel Stewart de finale te bereiken. In deze finale versloeg “de leerling” Taylor zijn “mentor” Eric Bristow met 6-1. Vanaf toen ging het snel en nog hetzelfde jaar bereikte Taylor mede ook door zijn zege op de Winmau World Masters de nummer 1 positie van de wereld. In 1992 won Taylor nogmaals de Embassy. Ditmaal versloeg hij Mike Gregory in een memorabele finale met 6-5 in sets door de allesbeslissende 11e leg van de 11e set naar zich toe te trekken. Naar eigen zeggen was dit Taylors favoriete wedstrijd uit zijn hele loopbaan.

In 1993 veranderde de dartsport voorgoed toen de top 16 van de wereld besloot een eigen bond op te richten: de World Darts Council (WDC), en later werd dit dus de PDC. Het eerste PDC WK in 1994 wist Taylor nog niet te winnen want Dennis Priestley wist hem in de finale te verslaan. Daarna was het tijd voor Taylor om de dartswereld te domineren. Liefst 8 x op rij was de wereldtitel voor The Power en nog eens 8 zouden er volgen waarvan in 2013 de laatste toen hij Michael van Gerwen in de finale versloeg.

Op 27 januari 2017 ging er een schok door de dartswereld. Phil Taylor kondigde aan te gaan stoppen na het WK 2018. Hij verscheen alleen nog op grote TV toernooien en won nog wel voor de 16e maal de World Matchplay titel. Gisteren kwam er dus een eind aan een tijdperk, de finale van het WK 2018. Al snel werd duidelijk dat hij niet afscheid zou nemen met zijn 17e titel, wel gooide hij bijna zijn 1e 9-darter op een WK!

Taylor geeft nu het stokje over aan de jonge garde. Zoals hij zelf aangaf gisteren in zij laatste persconferentie: De klassieker Taylor – van Barneveld zal vanaf vervangen worden door de nieuwe “klassieker” Michael van Gerwen – Rob Cross.

Het zal een stuk rustiger worden nu Taylor is gestopt. Want waar Taylor kwam, was er oorlog in de tent, werden records gebroken, en werd hij vaak verafschuwd. Zeker in zijn afscheidsjaar liet hij zich niet onbetuigd door zijn soms rare fratsen en door uit te halen naar collega darters.

Mij persoonlijk zal het een worst zijn. Ik heb jarenlang genoten van deze man. Zo een briljante darter als Phil Taylor zal er nooit meer zijn en zal er ook nooit meer komen en laten we met zijn allen even eerlijk zijn. Taylor zal herinnerd worden als de grootste darter aller tijden.

Veel darters zullen in de toekomst nog even met knikkende knietjes terugdenken aan deze man, zeker in juli als vanaf dit jaar de World Matchplay beker een andere naam zal dragen. Dan zal voor iedere speler de herinnering aan Taylor nog sterker bovenkomen als men op mag lopen over het Phil Taylor pad, richting het Phil Taylor podium, om te strijden om de Phil Taylor Trophy!

Ikzelf heb jaren over Taylor (en darts) geschreven, positief maar ook met kritiek, en was eigenlijk al een tijdje gestopt. Voor mij ook een mooi moment om de pen nog een keer op te pakken en dan echt nooit meer een woord te schrijven over deze mooie sport. Rest mij nog een paar woorden!

Bedankt held, legende, icoon! Bedankt Phil!  Het ga je goed! Darts zal nooit meer hetzelfde zijn.

Andy Boudewijn