Jacques Nieuwlaat over de BDO, Het Failliet Van Een Imperium.

Jacques Nieuwlaat publiceerde afgelopen week op de website van RTL 7 een alles en vernietigend oordeel in zijn collumn op RTL 7 darts website.

Op 31 december 1992 reisde ik voor de eerste keer naar Engeland met als einddoel het heilige land. Toen nog met een veerboot van Vlissingen naar Sheerness om de reis vervolgens per auto te vervolgen naar de Lakeside Country Club in Frimley Green. De oudere dartsvolgers weten direct waar ik het over heb: Ik was onderweg naar The Embassy. Een jaarlijkse bijeenkomst van de beste pijlenkijlers uit de wereld. Iedereen wilde daar spelen en iedereen die niet goed genoeg was wilde er naar toe om de sfeer te proeven. Kortom: het Walhalla van de dartsport.

Op 30 mei 2018 kijk ik op het YouTube kanaal van de BDO naar de BDO World Darts Trophy, het is namelijk ruim 25 jaar later mijn beroep geworden; naar darts kijken. Ik zie een paars podium met daarop een tv scherm, een MC en een (Nederlandse) scheidsrechter. De eerste twee spelers worden aangekondigd en lopen, wat plichtmatig en onwennig, naar het podium. Ik zie geen camerashots van het publiek en na een paar minuten begrijp ik ook waarom, er is namelijk niemand aanwezig.

Eigenlijk is het de laatste 10 jaar pas echt bergafwaarts gegaan, dat ligt natuurlijk niet aan alleen de organisatoren, de spelers of de fans, maar is natuurlijk een combinatie van allen. Iedereen weet inmiddels wel dat de beste spelers van de wereld spelen voor de concurrerende PDC, maar er lopen bij de BDO nog zat talenten rond.

Jacques had ook nog enkele tips voor de mensen van de BDO

De eerste tip is derhalve: zorg dat de zaal vol zit. Het maakt niet uit hoe, al moet je de mensen naar binnen trekken of kaartjes gratis weggeven. Tip twee is dat indien de zaal vol zit deze ook vermaakt moet worden. Het op een podium zetten van meestal twee niet bijzonder aantrekkelijke heren die pijlen naar een bord slingeren is niet voldoende entertainment. Tip drie: Als organisatie dien je ervoor te zorgen dat de best beschikbare spelers meedoen, niet de spelers die de wereld rondreizen en punten sprokkelen. Kort gezegd moet het hele systeem neergehaald worden en opnieuw worden opgebouwd. Tip vier: Zorg dat dit dan ook allemaal goed in beeld wordt gebracht. Het is nutteloos om toernooien in beeld te brengen, waar niemand in de zaal zit, waar wordt gespeeld op een bord dat nauwelijks zichtbaar is, zonder de juiste scores in beeld en met een cameraman die, althans zo lijkt het, een vat bier op heeft.

Dit zijn enkele citaten uit de column van Jacques Nieuwlaat  wilt u de hele column lezen klik dan hier en u word door verwezen naar de RTL 7 Darts pagina waar deze column zich bevind.