Nederlandse heren winnen Six Nations Cup

Het werd een zware bevalling maar de Nederlandse heren zijn er in geslaagd de Six Nations Cup te winnen. Dit landentoernooi waaraan Republiek Ierland, Noord Ierland, Engeland, Wales Schotland en Nederland mee doen, is een teamtoernooi waar de zes landen worden geloot in 2 poules van elk 3 teams.

Er is zowel een heren als damestoernooi, alleen het damesteam telt 3 speelsters en de heren 5. Na de poulefase waarin de heren tweede werden in hun groep speelden ze in de halve finale tegen het Engelse team en deze wedstrijd werd in de 25ste  leg in het voordeel van Nederland beslist (13-12) Willem Mandigers won deze laatste match van Scott Mitchell.

In de finale kwamen de Nederlanders uit tegen Noord Ierland die in de halve finale met 13-12 van Wales wonnen. En de Noord Ieren hadden een mentaal voordeel omdat ze in de poulefase met 13-10 van de Nederlanders hadden gewonnen.  Maar weinig voor deel in de beginfase. Chris Landman verloor de eerste single maar daarna wonnen zijn 4 team genoten elk hun wedstrijd en was na de eerste ronde de stand 1-4 voor Nederland.

Jeffrey Sparidaans maakte in de eerste leg van de tweede ronde nog 5-1 maar daarna trokken donkere wolken boven het podium in Selsey want de Ieren kwamen terug naar 5-3. Willem Mandigers en Martijn Kleermaker wisten de stand naar 7-3 te brengen maar daarna kropen de Noord Ieren dichter en dichterbij. Na 19 legs stond het zelfs 10-9 voor Nederland en was de hete adem van de tegenstander te voelen.

Martij Kleermaker maakte het gaatje weer iets groter, 11-9 maar Willem Mandigers verloor zijn leg en was het verschil weer 1 punt (11-10). Met een sterke leg zet Richard Veenstra Nederland op matchpoint maar deze kwam niet uit de handen van Jeffrey Sparidaans want die verloor en werd het 12-11.

Chris Landman haalde uiteindelijk in de 14ste leg de winst voor Nederland binnen met een sterk gespeelde leg en was de titel een feit.

De titel van het damestoernooi werd gewonnen door de Engelse dames   Deta Hedman, Fallon Sherrock en Lorraine Winstanley wonnen in een spannende finale met 5-4 van Wales ( Rhian Griffiths, Rhion O’Sullivan en Chris Savvery)

Er was ook nog een liefdadigheids single toernooi dat bij de dames werd gewonnen door Fallon Sherrock die Robyn Byrne klopte en Jim Williams won het herentoernooi van Richard Veenstra met 5-4. Beide heren hadden in die finale van shirt gewisseld. Richard speelde in het shirt van Wales en Jim in dat van Nederland