Blijdschap, ontgoocheling en geschiedenis na 4 dagen Q School

Q School 2020 is voorbij. Op twee plaatsen werd er door ver over de 800 deelnemers vier dagen lang gestreden om 1 van de 31 beschikbare PDc Tour Cards. En na die vier dagen zijn er altijd grote winnaars en verliezers en dit keer ook een geschiedenisschrijfster.

Om met de laatste te beginnen, Lisa Ashton. Lisa is namelijk de eerste dame in de geschiedenis van de PDC die het gelukt om een Tour Card te bemachtigen. Dit op basis van haar positie op de UK Q School Order of Merit. Twee jaar lang mag ze nu deelnemen aan de Players Championship en zich zo proberen op te werken op de PDC Order of Merit.

In totaal gingen er in het Engelse Wigan 20 spelers met een Tour Card naar huis. Acht spelers die op 1 van de vier dagen een Tour Card wonnen;

Dag 1: Jason Lowe en Gary Blades

Dag 2: Kai Fan Leung en Bradley Brooks

Dag 3: Jeff Smith en Aaron Beeney

Dag 4: Nick Kenny en Scott Waites

Op basis van de UK Q School OOM; Adam Hunt, Ryan Murray, Peter Jacques, Damon Heta, Andy Hamilton, Alan Tabern, Wayne Jones, William Borland, Martin Atkins, Steve Brown, Darren Penhall en Lisa Ashton.

Teleurstelling dus voor de overigen waaronder Fallon Sherrock waarvan na haar prestaties op het WK toch alle hoop gericht was.

In Hildesheim geen Nederlandse dagwinnaars. Iedere dag werd er een Nederlander in of net voor de grote finale afgetroefd door een buitenlandse speler. Zo klopte Oostenrijker Harald Leitinger op dag 1 Martijn Kleermaker en op weg naar de finale klopte Mike De Decker uit Belgiƫ op dag 2 de nodige Nederlanders.

En zaterdag. dag 3 werd Berry van Peer in de finale geklopt door Tsjech Karel Sedlacek en gisteren de laatste dag verloor Wesley Harms van Steffen Siepmann uit Duitsland.

Maar op basis van prestaties slaagden 4 Nederlanders er wel in om met een Tour Card naar huis te gaan, Dirk van Duijvebode, Wesley Harms, Derk Telnekes en Martijn Kleermaker.

In Hildesheim waren er slechts 11 Tour Cards beschikbaar, 4 voor de dagwinnaars en 7 voor de OOM. De overige 3 spelers die een Tour Card ontvingen waren Daniel Larsson, Boris Krcmar en Krzysztof Kciuk.

Over de 500 spelers dus met lege handen, met de schrale troost dat ze wel aan een aantal PDC evenementen mee mogen doen zoals de Challenge Tour.