Bizarre ontknopingen op slotdag groepsfase Grand Slam of Darts

Van de laatste dag van de groepsfase van de BoyleSports Grand Slam of Darts was al bekend dat het in de groepen A, C, E en G nog alle kanten op kon gaan, maar niemand had er echt op gerekend dat het eigenlijk ook anders zou gaan lopen dan verwacht.

Want diverse spelers hadden voor aanvang immers de beste papieren voor de laatste 16.

In groep A met Michael van Gerwen, Gabriel Clemens, Joe Cullen en Adam Hunt had Clemens de beste papieren voor de laatste 16. Hij speelde de laatste partij tegen Adam Hunt die tot dan nog niets had gewonnen.

Toch was er een kleine kans voor Hunt als hij met ruime cijfers won van Clemens, En dat gebeurde ook, hij won met 5-2 en moest afwachten wat Joe Cullen tegen Michael van Gerwen deed. Cullen mocht met 5-4 van Michael verliezen en had in die wedstrijd 6 pijlen om dat te realiseren bij een 5-3 stand. Maar alle pijlen raakten het doel niet en werd het 5-3 waardoor Hunt alsnog naar de laatste 16 ging samen met Michael van Gerwen die groepswinnaar werd.

Michael Smith,Krzysztof Ratajski en Jose De Sousa hadden het beste uitzicht op de laatste 16 in groep C en er was theoretisch ook nog kans voor Lisa Ashton die nog geen wedstrijd gewonnen had. Maar die kans werd al snel weg gepoetst door Jose De Sousa in de laatste wedstrijd want hij won met 5-1 van Ashton.

De Portugees was nu afhankelijk van de uitslag van Smith tegen Ratajski. De Pool moest winnen van Smith en als hij ook nog eens ruim won van Smith kon die nog terugzakken naar plek 3. Zover kwam het niet want Ratajksi verloor met 5-2 en daardoor gingen Michael Smith en De Sousa naar de laatste 16.

De grootste sensatie van de avond was in groep E met Peter Wright. Die werd door een 5-2 nederlaag tegen Devon Petersen en de 5-1 overwinning van Ian White uit het toernooi gespeeld. Ian White die voor aanvang van de laatste partij met 0 punten laatste stond klopte Dirk van Duijvenbode die ook nog kans had om de volgende ronde te halen indien hij de wedstrijd won.

Maar door de overwinning van White werd Dirk laatste en klom White naar plek 2 en Peter Wright zakte naar plek 3 en was daardoor uitgeschakeld.

Spannend werd het ook in groep G Jonny Clayton had met 5-0 Mikuru Suzuki verslagen waarmee de hoop op een wonder voor de Japanse alsnog de laatste 16 te halen in rook op ging.

Opdracht voor Gerwyn Price die zijn laatste partij tegen Ryan Joyce speelde was nu winnen om in het toernooi te blijven. Maar Price kwam 4-2 achter en virtueel lag hij nu uit het toernooi. In leg 7 werd het billen knijpen voor Price als Joyce aanlegt voor een 119 finish maar de bull net mist.

Price komt terug naar 4-3 en in een sterke 8ste leg komt de Welshman langszij (4-4). In de beslissende leg opent Price dan met een 180 en heeft dan zijn tegenstander aan het wankelen en maakt het karwei met een 14 darter af en gaat als groepswinnaar naar de laatste 16 samen met landgenoot Clayton die als tweede eindigde.

Indeling laatste 16:

Pos  Player Player    score
1 Michael van Gerwen ( A ) Gary Anderson ( B )
2 Simon Whitlock (  B) Adam Hunt ( A )
3 Michael Smith ( C ) Rob Cross ( D )
4 Dave Chisnall ( D ) Jose De Sousa ( C )
5 Devon Petersen ( E ) Damon Heta ( F )
6 James Wade ( F ) Ian White ( E )
7 Gerwyn Price ( G ) Nathan Aspinall ( H )
8 Dimitri Van den Bergh ( H ) Jonny Clayton ( G )