PDC gelooft in doorgaan Q-School en komt met een update

Volgende maand staat van 8 tot en met 17 februari de PDC Q-School op de agenda met een evenement in Milton Keynes Engeland en Niedernhausen Duitsland. En ondanks de lockdown in diverse landen vanwege de pandemie denkt de PDC toch dat dit toernooi kan doorgaan.

Er is dan ook een update op de website geplaatst met meer informatie over het toernooi, en tips voor de deelnemers, al houdt men wel een slag om de arm.

Een samenvatting van wat er op de PDC site staat vermeld:

De PDC Q-School is een 10-daags evenement opgesplitst in een eerste en tweede fase. Voor zowel de Britse als Europese Q-School geldt dat fase 1 in twee evenementen van elk 3 dagen wordt afgewerkt. Het eerste evenement van 8 tot en met 10 februari en deel twee van 11 tot en met 13 februari. Fase 2, de finaledagen, worden van 14 tot en met 17 februari gehouden.

Spelers die aan de eerste fase meedoen worden, na de sluiting van de inschrijving op 18 januari 14:00 uur, via elektronische loting verdeeld over de twee speeldagen van de eerste fase. Mochten er spelers zijn die zich aangemeld hebben maar vanwege de verschuiving van de speeldata nie mee  kunnen doen kunnen een verzoek doen aan de PDC om hun inschrijfgeld terug te krijgen.

Wel worden spelers geadviseerd als ze nog een reis moeten boeken om flexibele of annuleerbare reisboekingen te doen. Alle informatie over hotelboekingen lopen via de PDC of PDC Europe en na hun inschrijving zullen deelnemers via deze instanties per e-mail de nodige informatie ontvangen.

In de nieuwe opzet van de Q-School worden spelers die in 2020 hun Tour Card kwijt raakten vrijgesteld van deelname aan fase 1. Dit geldt ook voor de top 16 van de Challenge Tour Order of Merit 2020 en Development Tour 2020.

Aan fase 1, de twee driedaagse toernooien, kan iedere speler vanaf 16 jaar mee strijden om een plek in de finaledagen te bemachtigen. Deze Final Satges kent een limiet van 128 deelnemers per locatie.

De beste 4 spelers van een 3-daagse sessie plaatsen zich voor de finaledagen aangevuld met een aantal spelers die zich via de Q-School Order of Merit kunnen plaatsen. Deze ranking ontstaat op basis van behaalde punten voor een gewonnen wedstrijd tijdens een 3-daags evenement.

Tijdens de finaledagen winnen twee beste spelers  van de UK Q-School per dag een Tour Card en de winnaar van de Europese Q-School per dag krijgt ook een Tour Card. Andere beschikbare Tour Cards worden op basis van de positie op de Q-School Final Stages Order of Merit uitgereikt.

Gespeeld wordt best of 11 legs per wedstrijd en een deelnemer ontvangt 1 punt per gewonnen wedstrijd. Bij gelijke stand op de Q-School Order of Merit wordt eerst gekeken naar het verschil in legs, dan gewonnen legs en als laatste het overall gemiddelde ( dit wordt via DartConnect-score bijgehouden). Is er dan nog geen verschil dan volgt een play-off.

De finaledagen van 14 tot en met 17 februari

Per locatie kunnen maximaal 128 spelers deelnemen aan de finaledagen, dit zijn;

  • Spelers die in 2020 hun Tour Card zijn kwijtgeraakt
  • Top 16 van de PDC Challenge Tour Order of Merit 2020
  • Top 16 van van de Development Tour Order of Merit
  • De spelers die zich van de kwalificatietoernooien hebben geplaatst
  • Eventueel aangevuld met spelers om 128 deelnemers te halen

De finaledagen telt 4 toernooien verdeeld over 4 dagen en per toernooi wordt er zonder seeding geloot voor de indeling. Format is best of 11 legs.

De beste 2 spelers van de UK Q-School en de beste speler van de Europese Q-School winnen per dag een Tour Card voor 2 jaar. Overige beschikbare Tour Cards worden op basis van de UK Q-School Order of Merit of Europese Q-School Order of Merit toegekend.

Een deelnemer ontvangt 1 punt per gewonnen wedstrijd. Bij gelijke stand op de Q-School Order of Merit wordt eerst gekeken naar het verschil in legs, dan gewonnen legs en als laatste het overall gemiddelde ( dit wordt via DartConnect-score bijgehouden).Is er dan nog geen verschil dan volgt een play-off.

Het hele verhaal (in het Engels) lees je hier.