NDB publiceert belangrijke informatie nieuwe ranking seizoen

Nog enkele dagen. Om precies te zijn zondag 16 september start het nieuwe NDB ranking circuit met het Open Midden Nederland in Driebergen-Rijsenburg. Het eerste van de in totaal 8 toernooien die dit jaar op verschillende locaties in Nederland worden gespeeld en 1 van deze 8 toernooien is het Nederlands Kampioenschap.

De NDB heeft de nodige regels die gelden voor deze ranking aangepast zoals bijvoorbeeld de versoepeling van het kledingvoorschrift. Om de spelers en speelsters die van plan zijn dit jaar aan dit rankingcircuit deel te nemen of voor hen die nog in dubio staan heeft de NDB op haar website nog even de nodige informatie gezet waarvan onderstaande kopie.

Bron website Nederlandse Darts Bond;

Het Ranking Circuit 2018-2019 bestaat uit 8 toernooien inclusief het Nederlands Kampioenschap.

Waarom deelnemen aan het Ranking Circuit?

 • Belangrijkste rankingcircuit op nationaal niveau!
 • Kans maken op een plaats in de Nederlandse selectie!
 • Prijzenpot van € 4.080,- per Ranking, totale prijzenpot van ruim € 36.000,-!

Agenda Ranking Circuit 2018-2019

 1. Open Midden Nederland | 16 september 2018 | DBMN
  Health Center Hoenderdaal, Hoendersteeg 7, 3972 NA Driebergen-Rijsenburg
 2. Open Rotterdam | 14 oktober 2018 | RDO
  Sportcentrum Vlaardingen, Zwanensingel 9, 3136 GZ Vlaardingen
 3. Open Fries | 02 december 2018 | FDB
  WTC Expo, Heliconweg 5, 28914 AT Leeuwarden
 4. NK Darts | 16 december 2018 | NDB
  Locatie volgt
 5. VDO Open | 20 januari 2019 | VDO
  Gemeenschapshuis ’t Haeren, Irenestraat 20, 5971 BSGrubbenvorst
 6. Open Stedendriehoek | 24 februari 2019 | DVS
  Sportcentrum de Scheg, Piet van Donkplein 1, 7422 LW Deventer
 7. Open Peelland | 24 maart 2019 | PDB

Sporthal d’n Ekker, Muzenlaan 2a, 5741 NS Beek en Donk

 1. Afsluitende NDB Ranking | 28 april 2019 | NDB
  Locatie volgt

Wie mag er deelnemen?
Alle spelers met de Nederlandse nationaliteit die niet in het bezit zijn van een PDC-tourcard kunnen deelnemen aan de NDB Rankingtoernooien.

Wanneer moet ik een NDB-nummer hebben of aanvragen?
Als je eenmalig aan een NDB rankingtoernooi wil deelnemen, hoef je geen NDB nummer aan te vragen. Echter, als je punten wil verdienen voor de ranking dien je altijd een NDB Rankingnummer te hebben of aan te vragen. Dit kan op de dag van de toernooien aan de wedstrijdtafel. Om een NDB nummer aan te vragen dien je lid te zijn van een bij de NDB aangesloten lidorganisatie. Jouw lidnummer van de lidorganisatie heb je nodig bij het aanvragen van een NDB-nummer.
Wederom is de heren B categorie de uitzondering. Als je punten wil verdienen voor de Heren B ranking dien je wel een nummer te hebben of aan te vragen, maar je hoeft daarbij geen lid te zijn van een lidorganisatie.

Lijst met niet-schrijvers!
In het NDB rankingreglement staat:
Nadat door een speler of speelster een wedstrijd is verloren, dient deze speler of speelster de eerstvolgende wedstrijd, op de baan waar hij of zij heeft verloren, te schrijven. Bij het spelen in poules worden de schrijvers aangewezen. Het is eventueel toegestaan om een vervangende schrijver te regelen. Dit is de verantwoordelijkheid van de speler of speelster die verloren heeft.
Wanneer er een speler/speelster ontbreekt als schrijver op een wedstrijdbaan dient dit gemeld te worden bij de wedstrijdtafel. De naam van de betreffende schrijver wordt één maal omgeroepen. Als er na 3 minuten, na controle van de toernooicommissie, nog steeds niemand bij de wedstrijdbaan is verschenen wordt de naam van de betreffende persoon genoteerd. Een lijst van deze personen zal gepubliceerd worden op de website van de NDB en een persoon blijft twee jaar op de lijst staan. Als een persoon die op de lijst staat binnen deze twee jaar wederom niet schrijft, volgt een uitsluiting voor de komende 5 NDB Rankingtoernooien.

De lijst met de betreffende spelers die op scherp staan vindt u hier.

Senioren
Bij de senioren zijn er aparte toernooien voor de dames en de heren. Om beter in te kunnen spelen op het niveau van verschillende darters zal er tijdens de NDB rankings onderscheid worden in niveau bij de heren. Men zal zich op rankings kunnen inschrijven voor de categorie Heren A of de categorie Heren B. Voor de heren B zijn de criteria van deelname dit seizoen aangescherpt. Men mag niet aan de Heren B categorie deelnemen als men:
– Ingeschreven staat of in seizoen 2018/2019 ingeschreven hebt gestaan in de SuperLeague.
– Ingeschreven staat of in seizoen 2018/2019 ingeschreven hebt gestaan in de LaCo senioren.
– Vorig seizoen in de top 4 van de Heren B is geëindigd.
– Een PDC tourcard heeft of in de top 128 van de BDO Ranking staat.

Beide categoriën kennen een eigen prijzenverdeling en speelformat. Zo zal er in de Heren A categorie best of 7 worden gespeeld en speelt de Heren B categorie in poules zolang de aantallen dit toelaten (bij 64 deelnemers of minder). Als er in knock-out wordt gespeeld zal er altijd een verliezersronde zijn.
De ranking van de Heren A categorie zal aan het einde van het seizoen bepalend zijn voor het o.a. vormen van de Nederlandse selectie. Daarnaast ontvangen de hoogst geklasseerden zoals altijd geldprijzen. De hoofdprijs bij de ranking van de Heren B zal een compleet verzorgd VIP weekend voor de Dutch Open Darts zijn!

Paradarts & Specials
Ook in het seizoen 2018-2019 zal er op iedere NDB Ranking een paradarts toernooi zijn. Deze categorie kent haar eigen circuit en een eigen ranking. Voor meer informatie klikt u hier.
Voor alle spelers met een andersoortige beperking is er de ‘specials’ categorie. Voordat het nieuwe seizoen begint zal duidelijk worden op welke rankings er een toernooi voor de specials wordt georganiseerd.

Kledingvoorschrift
Het kledingvoorschrift is sinds een aantal jaar versoepeld tijdens de rankings. Naast een pantalon zal het voortaan ook toegestaan zijn om in andersoortige broeken deel te nemen, bijvoorbeeld in een spijkerbroek. Voor selectiespelers en tijdens de podiumfinales geldt het algemene kledingvoorschrift wel. Het kledingvoorschrift van de NDB ranking wijkt dus af van het algemene kledingreglement dat nog steeds van kracht is tijdens de SuperLeague, LaCo, Finaledagen, etc. Beide kledingreglementen vindt u door hier te klikken.

Jeugddeelname gratis!!
De jeugd kent 3 categorieën: aspiranten (t/m 13 jaar), junioren (14 t/m 17 jaar) en meisjes (t/m 17 jaar). Jeugdspelers die tijdens een lopend seizoen 18 jaar worden mogen het hele seizoen afmaken in hun jeugdcategorie. Ook mogen zij aan het begin van het seizoen, dus ook als zij nog 17 jaar zijn, overstappen naar de senioren. Hiervoor moeten zij wel voor het begin van het seizoen leeftijdsdispensatie aanvragen bij de NDB. Stuur dan een e-mail naar info@ndbdarts.nl

Om onze prachtige dartssport zoveel mogelijk te promoten onder de jeugd en om de jongsten onder ons zoveel mogelijk te stimuleren voor de dartssport kan alle jeugd (dus alle aspiranten, meisjes en junioren) zich kosteloos inschrijven voor de NDB rankings!