James Wade slaat op het allerlaatste moment zijn slag en bereikt finale Grand Slam of Darts – titel voor De Sousa

James Wade staat in de finale van de BoyleSports Grand Slam of Darts en speelt vanavond tegen de Portugees José De Sousa om de titel en de Eric Bristow Trophy. Twee spelers in de finale waar op voorhand geen rekening mee is gehouden.

James Wade, die de laatste wedstrijd op maandagavond tegen Dimitri Van den Bergh speelde sloeg zijn slag in de allerlaatste leg van de partij. Tot en met leg 30 keek ‘the Machine’ steeds tegen een achterstand aan. In de beginfase waren dat soms vier legs en gezien het spel van Dimitri leek de finale onbereikbaar voor Wade.

Maar na 22 legs, bij een 13-9 stand in het voordeel van Dimitri, kantelde de match de richting van James Wade op. Scorend was het wat minder bij Van den Bergh en zo kwam Wade tot op 1 leg achter terug.

In leg 28 werd het zelfs gelijk maar dan volgt er een sterk gespeelde leg van de Belg die dan 15-14 maakt en dan 1 leg verwijderd is van de finale. Een leg die hij niet zou krijgen omdat Wade met een 15 darter langszij komt en dan vleugeltjes krijgt in de beslissende 31ste leg die hij met een 12 darter op zijn naam zet en daarmee de finale heeft bereikt.

In de match ervoor opnieuw een wereld prestatie van José De Sousa die in 28 legs wint van Simon Whitlock. Whitlock, die in de kwartfinale nog in een sterk gespeelde wedstrijd van Gerwen klopte, haalde dat niveau niet in deze wedstrijd.

De Sousa begon niet goed aan de wedstrijd en zo kon Whitlock in  de beginfase een kleine voorsprong opbouwen. Bij de tweede pauze was het 6-4 in het voordeel van Simon maar bij de derde onderbreking had de Portugees 1 leg voorsprong.

En deze voorsprong gaf hij niet meer weg ondanks dat de druk bij Josë groter en groter werd en hij zelfs inleg 17 in plaats van 126 ging 136 en zich daardoor stuk gooide. Whitlock wist daar niet van te profiteren en zo kon De Sousa toch weer op voorsprong komen (8-9).

Langzaam werd de voorsprong iets ruimer en in leg 26 maakte de Portugees het met een 13 darter af. Whitlock miste tops voor een 114 finish en was 1 pijl op dubbel 16 goed voor de partij.

Vanavond  begint de finale om 19:10 en wordt er best of 31 legs gespeeld.

Foto © PDC 2020 – Lawrence Lustig.