Van kijken op de bank naar bekeken worden in de finale

Een voor bijna onmogelijk geachte prestatie van de 27-jarige Rob Cross uit het Engelse Pembury, hij heeft de finale bereikt van het William Hill World Darts Championship.

Cross pas 1 jaar actief binnen het PDC circuit keek als elektricien vorig jaar vanaf zijn bank thuis naar het PDC WK en nu een jaar later staat deze debutant op dit podium in de finale na een zinderend spannende match tegen de regerend wereldkampioen en nummer 1 van de PDC, Michael van Gerwen.

Cross wist vanavond op de momenten waar Michael het liet liggen toe te slaan. En dat waren wat momenten voor Michael deze wedstrijd die in totaal 85 darts kreeg voor victorie waaronder 5 darts voor de match, maar er maar 27 wist te raken.

Het heeft hem de wedstrijd gekost, maar afgewogen over het verloop van deze wedstrijd is de overwinning van Cross zeker verdiend.

Tot en met de 8ste set moest van Gerwen iedere keer weer vanuit een achterstand terug komen. Pas in de negende set die over 5 legs werd gespeeld en door Cross werd begonnen wist Michael in de vijfde leg een break te forceren en kwam 5-4 voor.

Set 10 begint Michael dan maar mist voor de zoveelste keer de kans op een voorsprong door de dubbel niet te vinden. Met een breek en met de darts komt Cross dan 2-0 voor in die set. Michael houdt dan zijn leg maar mist een breek kans in leg 4 op tops en maakt Cross 3-1 voor een 5-5 set stand.

De elfde en laatste set begint Cross die dan 170 mist op de bull, hij zat er aardig naast en Michael dan 84 uitgooit voor een breek. Nu moet het toch de goede kant opgaan voor Michael maar die mist dan 64 in zijn leg en komt Cross weer met een breek terug naar 1-1. Cross pakt zijn eigen leg en Michael de volgende voor 2-2 en beginnen we aan de tie-break.

Cross wint de vijfde leg en mist in de zesde een match dart op de bull en wordt het 3-3. In leg 9 komt Michael 5-4 voor en mist in leg 10 5 matchdarts en komt Cross weer gelijk.

Na de bull die door Cross gewonnen wordt opent die met 81 en een 140 score van Michael doet hopen. Toch komt Cross als eerste op een 140 finish die hij mist op dubbel 16. Michael mag dan voor 108 maar krijgt die eveneens niet uit op dubbel 16 en pakt Cross de laatste beslissende leg voor een plek in de finale tegen Taylor.

Statistieken Michael  gemiddelde 102.44  – Uitgooi percentage  31.76  –  16 keer 180

Statistieken Rob  gemiddelde 100.97  – Uitgooi percentage  38.03  –  15 keer 180