Rob Cross flikt het gewoon, 11 maanden geleden een tourcard en nu de wereldkampioen.

Rob Cross heeft werkelijk voor een daverende verassing gezorgd. De debuterende Cross wist op zijn eerste WK meteen met de wereldbeker aan te haal te gaan, en schrijf hier toch wel geschiedenis mee. In de finale tegen Phil Taylor was hij de allersterkste in een best of 13 sets het werd 0-0. Rob Cross die precies een jaar geleden zelf voor de tv zat en naar het WK darts keek en elke dag nog naar zijn werk ging als elektricien, mag nu 1 jaar later zich de beste darter ter wereld noemen. We kunnen dan ook maar een ding zeggen WAW wat een jaar voor Rob Cross.

Rob Cross (107.43) – Phil Taylor (102.26) 7-2 (3-1,3-1,3-0,0-3,3-0,3-1,3-1,0-3,3-0)

1e set
Rob Cross zeer brutaal naar de eerste set.
Phil Taylor heeft achter de schermen de bull gewonnen, maar heeft aangegeven dat Rob Cross mag beginnen aan de wedstrijd. Het is die zelfde Cross die met een finish van 84 en een 14 darter de finale opent. Maar ook Taylor laat zich meteen zien hij weet eveneens met een 14 darter er weer 1-1 van te maken. De vraag was hoe zou Cross zich voelen zou hij nerveus zijn zou er te veel spanning zijn dat was de vraag. En als kijker kregen we daar meteen antwoord op, namelijk dat hij nergens last van leek te hebben. Met een 12 darter pakt hij gewoon de voorsprong in de eerste set met 2-1. Cross weet daarna de oude meester gewoon te breken en pakte de eerste set met 3-1.

2e set
Rob Cross op titelkoers.
Er leek na twee gespeelde sets werkelijk geen maat te staan op de debutant Rob Cross. The Power had nog geen enkele grip op de jonge Cross en moest zelfs lijdzaam toe zien hoe Rob Cross ook de tweede set wist te winnen met 3-1. Cross deed dat met een geweldige 167 finish  (T20, T19, Bullseye) in de 4e leg en kwam zo voor met 2-0 in sets.

3e set
Taylor stond erbij en keek ernaar.
Rob Cross heeft schijnbaar de sloopmodus van MVG overgenomen. in de derde set gunt Cross de 16 voudig wereldkampioen geen enkele leg en weet zelfs de derde set te pakken met een waanzinnige 153 finish (T19, T20, D18)

4e set
“the power” lijkt wakker te zijn geworden.
Phil leek dan eindelijk in de vierde set wakker te zijn geworden. Want eindelijk heeft die grip gekregen op Cross en weet hij zelfs met een 151 finish de eerste leg te pakken en de break is een feit. Taylor weet vervolgens ook de tweede en derde leg te winnen en doet het zelfde wat Cross een set eerder ervoor deed namelijk de set winnen met 3-0.

5e set
Taylor mist 9 darter op dubbel 12
Hij deed het nog nooit op een WK een 9 darter gooien, maar in de eerste leg van de vijfde set was “the power” wel heel erg dichtbij. Taylor wist met zijn negende dart de dubbel 12 net niet te vinden, tot overmaat van ramp moet Taylor ook nog toezien hoe Cross die leg weet te winnen. Als Rob Cross dan in de tweede leg Taylor weet te breken is de winst in de vijfde set wel heel dichtbij. Cross leek werkelijk nergens meer van onder de indruk, hij wist ook zijn eigen leg te behouden en zo de vijfde set op zijn naam te schrijven 4-1 in sets.

6e set
Taylor word weggevaagd.
Phil Taylor had zich deze finale toch wel even anders voorgesteld, hij werd namelijk compleet weggevaagd door een ijzersterk spelende Rob Cross. Want ook in deze set moet Taylor toekijken hoe Cross op speelse manier uitloopt naar een 2-0 voorsprong in legs. Taylor wist vervolgens via een finish van 123 de derde leg te winnen maar kan toch niet voorkomen dat Cross naar een 5-1 voorsprong liep in sets.

7e set
Taylor lijkt op te geven.
We zagen iets in deze finale wat we niet vaak hebben gezien van Taylor, het leek wel of die de handdoek in de ring gooide. Taylor gooide zijn pijlen in de eerste leg zeer nonchalant weg. Ook het publiek lijkt zich wel te hebben neergelegd bij het verloop van deze eenzijdige finale. Zeker als Cross ook deze set heel simpel met 3-1 weet te winnen.

8e set
Taylor wint toch nog een setje
Het zou de allergrootste come back ooit zijn als Taylor dit nog omgebogen kreeg, Taylor heeft een klein begin gemaakt aan die eventuele comeback, want hij weet de achste set te winnen met 3-0.

9e set
game shot and the match.
Over de laatste set viel er niet veel meer te vertellen. Want Taylor kon het gewoon niet meer bijbenen en wist dat hij genoegen moest nemen met in totaal 16 wereldtitels. Die 17e wat hij o zo graag wilde zal er helaas voor de oude meester niet komen.

Rob Cross doet het onmogelijke 11 maanden geleden behaalde hij een tourcard en vandaag op 1 januari 2018 is hij gewoon wereldkampioen darts. het jongensboek kan geschreven gaan worden.