De Nederlandse Selecties Voor De Six Nations Cup Zijn Bekend

Bondcoaches Karin ten Kate en John Lokken reizen ook dit jaar weer met ijzersterke teams af naar het landentoernooi dat dit jaar wordt gehouden in Engeland.De Nederlandse selecties voor de Six Nations Cup zijn bekend! Bondcoaches Karin ten Kate en John Lokken reizen ook dit jaar weer met ijzersterke teams af naar het landentoernooi dat dit jaar wordt gehouden in Engeland.

Het Nederlands herenteam bestaat dit jaar uit Martijn Kleermaker, Jeffrey Sparidaans, Chris Landman, Richard Veenstra en Willem Mandigers. Het vrouwenteam is hetzelfde als tijdens de vorige editie van de Six Nations, dus met Aileen de Graaf, Sharon Prins en Anca Zijlstra.

Met Kleermaker zit de 4 Nations-kampioen en NDB rankingkampioen van de Heren A in de Nederlandse selectie. Hij kroonde zich tijdens de afsluitende ranking tot kampioen. Sparidaans ontwikkelt zich uitstekend en maakte begin dit jaar zijn debuut op Lakeside. Daarnaast won hij afgelopen jaar verschillende toernooien als de Hungarian Classic en England Classic. Landman is, net als vorig jaar, weer van de partij. Hij haalde begin maart de finale van de Isle of Man Open en won de Catalonian Open en de Open Midden Nederland. Voor Veenstra is het de vierde keer op een rij dat hij zal deelnemen aan het toernooi. Hij was de beste Nederlander tijdens de afgelopen Lakeside en haalde de halve finale van de Dutch Open Darts. Tot slot is ook Mandigers van de partij. Hij is de hoogst genoteerde Nederlander in de BDO ranking en won vorige week de Denmark Open.

John Lokken, bondscoach herenteam: “De Six Nations Cup is een van de moeilijkste landentoernooien om te winnen, dit mede door het spelformat en omdat alle landen met hun sterkste team aantreden. Twee jaar geleden in Ierland kwamen we niet verder dan de derde plaats en vorig jaar in Wales werden we in de finale verslagen door de Engelsen. Dit jaar denk ik dat we met Veenstra, Mandigers, Sparidaans, Kleermaker en Landman beschikken over een ervaren team, maar ook een team waar iedereen laat zien dat ze in vorm zijn. Daarom hebben we dit jaar ook eigenlijk maar één doelstelling gesteld en dat is voor het kampioenschap gaan in Engeland.”

Het damesteam is exact hetzelfde als vorig jaar. Een logische keuze, aangezien De Graaf, Zijlstra en Prins dit jaar het rankingseizoen bij de dames domineerden. Ze eindigden ver boven de anderen en sleepten alle rankingtitels binnen. Daarnaast zijn zij de drie hoogst genoteerde speelsters op de BDO Ranking met De Graaf op de tweede plek, Prins op de zesde plek en Zijlstra op plaats 10.

Dit jaar spelen de Nederlandse teams voor een goed doel. Al het gewonnen prijzengeld van het singlestoernooi zal worden overhandigd aan KiKa. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen onbezorgd kunnen sporten en daarom dragen we graag een steentje bij om deze verschrikkelijke ziekte de wereld uit te helpen”, aldus Niels de Ruiter, directeur van den Nederlandse Darts Bond.

De Six Nations wordt gezien als één van de sterkst bezette toernooien in het landencircuit, waar naast Nederland ook Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Noord-Ierland aan deelnemen. De Nederlandse heren wisten het toernooi één keer te winnen (klik hier voor de roll of honour). Dit was in 2013 in eigen land. De Nederlandse dames is dit tot nu toe nog nooit gelukt. De Six Nations Cup wordt sinds 2002 georganiseerd waarbij de zes landen verdeeld worden over twee groepen en gespeeld zal worden in een round robin systeem (heren 25 legs, dames 9 legs). Dit jaar wordt het toernooi van 22 tot en met 24 juni gehouden in Selsey te Engeland.

Ook de groepsindelingen zijn inmiddels bekend:

Dames
Groep 1: Ierland, Schotland en Wales
Groep 2: Nederland, Engeland en Noord-Ierland

Heren
Groep 1: Ierland, Nederland en Noord-Ierland
Groep 2: Schotland, Engeland en Wales

 

Bron: NDB Darts