PDC World Grand Prix gaat nu echt beginnen

Veel is er de laatste dagen al over  de Unibet World Grand Prix geschreven en gespeculeerd. Wie wordt de grote winnaar dit jaar? Zit van Gerwen echt in een dipje? Gaat Peter Wright zijn zich zelf toebedeelde favorieten rol waar maken? Vanaf vanavond krijgen we antwoord op al deze vragen want om 20:00 uur Nederlandse tijd begint in het Citywest Hotel in Dublin het toernooi.

Aan dit toernooi met 32 deelnemers doen ook 6 Nederlanders mee, Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jeffrey de Zwaan, Ron Meulenkamp, Danny Noppert en Jermaine Wattimena. Jeffrey de Zwaan opent het toernooi tegen Zuiderbuur Kim Huybrechts gevolgd door Ron Meulenkamp tegen Engelsman Joe Cullen. Raymond van Barneveld speelt de vierde partij van de openingsavond, hij treft Ricky Evans en Michael van Gerwen, als eerste geplaatst dit toernooi, speelt in de voorlaatste match van zondagavond tegen Steve Lennon.

De andere twee Nederlanders spelen maandagavond, en dan opent Jermaine Wattimena de avond in een match tegen Mervyn King. Danny Noppert die zaterdag nog zijn allereerste grote PDC overwinning boekte speelt in partij drie tegen Gerwyn Price.

Het toernooi heeft een prijzenpot van £ 400.000,= waarvan £ 100.000,=  voor de winnaar en het format van dit toernooi is 501 dubbel in en dubbel uit. In de eerste ronde speelt met best of 3 sets best of 5 legs en het aantal sets loopt langzaam op tot best op 9 sets in de finale.

Titel verdediger is Daryl Gurney die vorig jaar de finale won van Simon Whitlock. Phil Taylor heeft de meeste titels achter zijn naam staan, 11 en Michael van Gerwen heeft er 3 gewonnen. Raymond van Barneveld was twee keer dichtbij, dat was in 2008 en 2009. In die jaren verloor Raymond de finale van Phil. Roland Scholten was de eerste Nederlander die de finale van dit toernooi bereikte, dat was in 2001. Hij speelde toen tegen Alan Warriner maar verloor deze finale.

Voor het toernooi is geloot en schema volgens loting is:

Eerste ronde
Pos  Player Player    score
1 Michael van Gerwen (1) Steve Lennon
2 Darren Webster Stephen Bunting
3 Dave Chisnall (8) Max Hopp
4 Ricky Evans Raymond van Barneveld
5 Daryl Gurney (5) John Henderson
6 Ron Meulenkamp Joe Cullen
7 Gary Anderson (4) Jonny Clayton
8 Jeffrey de Zwaan Kim Huybrechts
9 Peter Wright (2) Steve West
10 Jermaine Wattimena Mervyn King
11 Simon Whitlock (6) James Wilson
12 Michael Smith Adrian Lewis
13 Mensur Suljovic (6) James Wade
14 Josh Payne Ian White
15 Rob Cross (3) Steve Beaton
16 Danny Noppert Gerwyn Price

 

De speelvolgorde voor de eerste speelavond is:

Zondag 30 september
Pos  Player Player    score
1 Jeffrey de Zwaan Kim Huybrechts
2 Ron Meulenkamp Joe Cullen
3 Darren Webster Stephen Bunting
4 Ricky Evans Raymond v Barneveld
5 Dave Chisnall Max Hopp
6 Daryl Gurney John Henderson
7 Michael v Gerwen Steve Lennon
8 Gary Anderson Jonny Clayton