Luke Humphries vloert regerend wereldkampioen Cross.

Het PDC WK 2019 is er een vol verrassingen. Zo ook gisteren, vrijdag 28 december, de dag waarop de laatste wedstrijden voor een plek in de kwartfinale werden gespeeld en we aan het eind van deze ronde, nadat we de balans hadden opgemaakt, twee titelkandidaten konden wegstrepen uit het deelnemersveld.

In twee sessies werden de laatste 6 wedstrijden gespeeld en in de openingspartij van de middag moest Zuid Afrikaan Devon Petersen buigen voor Nathan Aspinall. Petersen stond 2-0 in sets voor maar na 5 sets was de stand 3-2 in het voordeel van Aspinall. Petersen kwam nog terug naar 3-3 en wist het in de beslissende set tot een tie break te brengen maar verloor de vijfde en zesde leg en ging met 4-2 de set naar the Asp..

Ondanks zijn zelf vertrouwen en het goede gevoel werd de tweede partij tussen Benito van de Pas en Brendan Dolan er een voor Benito om snel te vergeten. Het liep niet, maar dat was ook bij Dolan het geval die uiteindelijk in een zeer matige partij met 4-1 de kwartfinale bereikte waarin hij nu uitkomt tegen Aspinall.

Een kraker was de slotpartij van de middag tussen Ryan Joyce en James Wade. Joyce die pas begin dit jaar een tour card wist te bemachtigen boog een 3-2 achterstand om  en pakte ook de zesde set voor 3-3. In de zevende set kreeg Wade het publiek weer tegen door een niet al te slimme move op het podium en dat kostte hem uiteindelijk zijn kop want Joyce won de set met 3-1 met 5 darts voor de winnende dubbel. Exit dus voor Wade en Joyce is nu de tegenstander van Michael van Gerwen in de kwartfinale.

Maar er kwam meer want ook in de avond sessie vloog een torenhoge favoriet uit het toernooi. Na de 4-1 overwinning van Michael Smith op Ryan Searle en de 4-0 van Dave Chisnall op Jamie Lewis zorgde Luke Humphries voor de klapper van de dag door in zes sets regerend wereldkampioen en als tweede geplaatste Rob Cross naar huis te sturen.

En dat zag er aan het begin van de partij echt niet naar uit want Cross nam een 2-0 voorsprong in sets maar vanaf set 3 ging het mis bij Cross hij de scores werden minder, de dubbels vlogen er niet meer in en Humphries kwam op stoom. met 3-1 maakte hij 3-1. En kwam in een set met 3 keer een 15 darter met 3-1 gelijk met Cross.

Toen Humphries 2-0 achterstond zei hij tegen zichzelf dat als je ooit wereldkampioen wil worden zul je er nu voor moeten knokken. Iets was hij voor die tijd eigenlijk nooit kom en als snel de moed opgaf. Dit keer niet en in set 5 knokte hij zich naar een 3-2 voorsprong en in de zesde set wist hij bij een 2-2 stand na een gemiste matchdart in de volgende beurt de dubbel met 2 pijlen te vinden voor een sensationele overwinning.