Wordt het de eerste titel voor Michael of zijn derde?

De grote vraag waarop we 1 januari 2019 antwoord krijgen. Wordt het de eerste wereldtitel bij de grote mannen voor Michael Smith of wordt het de derde voor Michael van Gerwen want deze twee gaan op Nieuwjaarsdag strijden om de PDC William Hill World Darts Championship titel.

Beiden bereikten zondagavond de finale op indrukwekkende wijze. Michael Smith opende de avond tegen de grote verrassing van dit toernooi, Nathan Aspinall. Aspinall wist ook nu na een 2-0 achterstand weg te werken en na 4 sets was de stand weer in evenwicht. Aspinall kon nog 1 keer van 3-2 achter op gelijke hoogte komen maar in de zevende set kon Michael Smith de druk opvoeren en ondanks dat hij bloed nerveus werd deze set op naam zetten om vervolgens nog eens twee sets op rij te pakken voor een 6-3 eindstand.

Een enorme last viel van de schouder van Smith die gelijk het podium afliep en in de armen van zijn familie liep om zijn overwinning te vieren. Het was een geweldige partij van zowel Aspinall als Smith, die met 17 keer een 180 in deze partij het oude record van Michael van Gerwen ( 16 keer ) verbrak.

Na deze partij werd reikhalzend uitgekeken naar het treffen tussen Michael van Gerwen en Gary Anderson. Beiden hadden dit toernooi al laten zien op scherp te staan dus werd er een kraker verwacht. Het liep echter helemaal anders want van Gerwen won deze partij met 6-1 na 5-0 voor te hebben gestaan. Nee Anderson was in de halve finale niet in vorm en dit werd keihard afgestraft door MvG. Direct al in de eerste set waarin alles nog dicht bij elkaar lag pakte Michael de vijfde leg voor 1-0 en brak Anderson in zijn set voor een 2-0 voorsprong.

Nog 3 sets op rij gingen naar van Gerwen en Anderson kon niet anders doen dan toekijken. Pas in de zesde set kon Anderson de vijfde leg na 2-0 voor te hebben gestaan pakken voor een punt maar set 7 pakte van Gerwen met 3-1 voor een plek in de finale.

Als we kijken naar de gemiddelden dan is er een licht voordeel voor Michael Smith die in de halve finale 105.22 liet noteren. Michael van Gerwen zat daar iets onder, 104.76 maar ook de check out percentage ligt met 51.11 tegen 50% in het voordeel van Smith. Het ligt dus allemaal heel dicht bij elkaar dus op papier kunnen we een finale krijgen die misschien we in de tie break wordt beslist.

Rond de klok van 20:00 uur op 1 januari gaat de clash van start over een best of 13 sets waarbij in de laatste set er met twee legs verschil moet worden gewonnen. Mocht in die set de stand 5-5 worden bereikt dan is de elfde leg de sudden death leg.

Foto © Lawrence Lustig – PDC 2018