Willem Mandigers naar kwartfinale Lakeside. Harms en Veenstra uitgeschakeld

Helaas moesten we woensdag 9 januari op Lakeside afscheid nemen van Wesley Harms en Richard Veenstra omdat zij er niet in zijn geslaagd de volgende ronde te bereiken van het BDO Lakeside World Professional Darts Championship.

De enige Nederlander die daar wel in slaagde was Willem Mandigers die op indrukwekkende wijze Wesley Harms versloeg in de eerste wedstrijd van de middagsessie. Harms werd direct in de eerste set al overvallen door Mandigers die met 3-0 de eerste set won. Harms sloeg terug en stond twee sets later met 2-1 voor en leek de zaak onder controle te hebben. Wesley was ook dichtbij 3-1 bij een 2-2 stand in set vier maar kreeg een break tegen in de vijfde leg en kwam Mandigers weer op gelijke hoogte.

Een fraaie 136 finish van Willem voor 3-1 in set vijf zette hem op voorsprong en als Wesley in de zesde set een 2-0 voorsprong verspeeld en ook een 110 finish niet uitkrijgt pakt Mandigers ook deze set voor een 4-2 eindstand. Gemiddelden Harms 92.60 – Mandigers 93.00

Tegenstander van Mandigers in de kwartfinale is Michael Unterbuchner geworden die in de laatste wedstrijd van de middag torenhoge favoriet voor de overwinning van deze match, Wayne Warren met een 4-0 nederlaag naar huis stuurde. In deze partij won Warren slechts 4 legs. Gemiddelden Unterbuchner 91.54 – Warren 91.40

Tussen deze twee partijen in de laatste damespartij uit de eerste ronde tussen 10 voudig Lakeside kampioen Trina Gulliver en de Poolse Karolina Podgorska. En de laatste zorgde bijna voor sensatie om ook Gulliver uit te schakelen. Ze won de eerste set met 3-1 maar de tweede ging met dezelfde cijfers naar Gulliver dievervolgens 2-1 achterkwam in set.

Trina kwam met een goede leg terug naar 2-2, won de bull in de sudden death leg. Die begon ze met 140, toen een 121 en in de derde beurt 101. Daarna had ze nog vijf pijlen nodig om 58 uit te gooien en zich te plaatsen voor de kwartfinale. Gemiddelden Gulliver 72.51 – Podgorska 70.01

De avondsessie begon met een grote verrassing. In die partij werd de als eerste geplaatste Mark McGeeney maar liefst met 4-0 geklopt door Conan Whitehead die de match van zijn leven speelde. Bij Mark liep niets, noch de scores noch de dubbels en ging zo met 4-0 onderuit tegen Conan. Gemiddelden McGeeney 86.72 – Whitehead 96.25.

Ook de wedstrijd tussen twee spelers uit Wales eindigde in 4-0. Jim Williams kwam als grote winnaar uit de bus omdat zijn tegenstander en goede vriend Dean Reynolds met het zelfde euvel kampte als McGeeney de match ervoor. Tot grote frustratie van Reynolds die daardoor als maar slechter ging spelen. Gemiddelden Williams 91.82 – Reynolds 73.29

In de laatste match van de avond keken we vol belangstelling uit naar de verrichtingen van Richard Veenstra. Hij speelde tegen Scott Waites en die was in topvorm en gaf Veenstra bijna geen kansen in die partij. En de kansen die Richard kreeg werden helaas niet altijd benut en dat kostte hem uiteindelijk de partij.

Richard kon in de eerste set een 2-0 achterstand ombuigen in een 3-2 set winst en pikte de set die Waites begon van hem af. Scott deed dat de set erna bij Veenstra en boog vervolgens in set 3 een 2-0 achterstand om in een 3-2 set winst. Waites was daarna niet meer te stoppen en pakte set 4 en 5 met 3-1 voor een plek in de kwartfinale. Gemiddelden Veenstra 88.36 – Waites 92.82

Overzicht uitslagen voor zover gespeeld.