Michael Smith overleeft matchdarts van Gerwyn Price en bereikt halve finale

Een heerlijk begin van het Nieuwejaar tijdens de kwartfinales van het William Hill World Darts Championship. Vier partijen waarin werd uitgemaakt wie er door zouden gaan naar de halve finale met in de laatste partij van de dag een enorme kers op de taart.

In de vierde partij op zaterdagavond betraden regerend wereldkampioen Gerwyn Price en Michael Smith het podium voor hun partij. Het werd een partij vol vuurwerk, een negen darter, gemiste matchdarts en een onverwachte ontknoping, de uitschakeling van de titelverdediger.

In set vier werd door Gerwyn Price zijn allereerste 9 darter op tv gegooid maar moest de set toch aan Michael Smith laten. De sets gingen om en om met steeds Gerwyn Price op voorsprong. In set 8 bij een 4-3 stand in het voordeel van de titelverdediger kreeg Price 2 matchdarts op zijn favoriete dubbel 20 die hij niet raakte ( dubbel 20 niet en dubbel 10 niet) en daardoor kon Smith alsnog de set afsnoepen van Price voor een beslissende negende set.

Misschien zaten die gemiste matchdarts tussen de oren van Price want in de beslissende set heerste Michael Smith die deze set met 3-1 pakte voor een plek in de halve finale.

Hij speelt in de halve finale tegen James Wade die vrij eenvoudig won van Mervyn King. King zat geen moment in de wedstrijd en verloor met 5-0 in sets.

Dat was de eerste partij van de middag, de tweede werd gespeeld door Luke Humphries en Gary Anderson. Een match waarvan werd gedacht dat Humphries wel eens als winnaar uit de bus zou komen maar Anderson dacht daar toch anders over.

Luke won weliswaar de eerste set maar moest er daarna twee aan Anderson laten. Het liep niet soepel bij “Cool hand Luke” die nog wel set 4 wist te winnen en langszij kwam om vervolgens drie sets met 3-2 verloor van Anderson die daarmee doorging naar de halve finale waarin hij uitkomt tegen landgenoot Peter Wright.

Wright speelde de eerste partij van de avondsessie tegen de verrassing van het toernooi, Callan Rydz. Even leek het erop dat Rydz ook in deze partij voor een daverende klapper ging zorgen want hij nam een 2-0 voorsprong.

Maar vanaf set 3 was de scherpte er toch enigszins vanaf en kwam Wright terug van 3-1 achter naar 3-3. Toch kon Rydz set 7 weer op naam zetten omdat ook Peter Wright nu niet zijn beste spel kon laten zien. Toch werd de druk op de schouders van Rydz groter en groter en sleepte Wright er met 3-0 en beslissende negende set uit die na 2-2 een tie-break rule kreeg. Daar haakte Rydz helaas af verloor twee legs op rij en kon Wright opgelucht ademhalen want hij was door.

Overzicht van de 4 kwartfinale wedstrijden:

James Wade 5-0 Mervyn King (3-2, 3-2, 3-1, 3-2, 3-1)
Gary Anderson 5-2 Luke Humphries (0-3, 3-2, 3-1, 1-3, 3-2, 3-2, 3-2)

Peter Wright 5-4 Callan Rydz (0-3, 2-3, 3-1, 1-3, 3-1, 3-2, 1-3, 3-0, 4-2)
Michael Smith 5-4 Gerwyn Price (2-3, 3-0, 2-3, 3-1, 1-3, 3-0, 2-3, 3-2, 3-1)

Foto © PDC 2022 – Lawrence Lustig