Martijn Kleermaker zorgt voor gouden randje aan zwarte dinsdag van PDC WK

Dinsdag 28 december kregen we gelukkig toch nog een glorieus moment voor Nederland omdat Martijn Kleermaker de laatste 16 wist te bereiken van het William Hill World Darts Championship. Voorlopig een mijlpaal voor de darter uit het Gelderse Hierden want het is zijn debuut.

Martijn voegt zich daarmee bij Dirk van Duijvenbode die gisteren al na een bizarre wedstrijd de laatste 16 wist te bereiken. Dirk kwam in zijn partij tegen Ross Smith 3-0 achter maar won uiteindelijk met 4-3.

Bij Martijn, die tegen Joe Cullen speelde, ging het bijna andersom. Martijn kwam 3-0 in sets voor maar Cullen kwam terug en dwong een zevende en laatste set af. En in die set werd het 2-2 en werd de tie-break rule van kracht. Slechts twee extra legs waren er nodig voor Martijn Kleermaker om de partij alsnog naar zich toe te trekken en kan zich gaan opmaken voor een partij tegen James Wade.

De wedstrijd ervoor zorgde al voor een grauw grijze sluier om deze dinsdag want Danny Noppert verloor in de partij met 4-2 van Ryan Searle en daarmee zit het toernooi er voor Danny op.

Mervyn King die de dinsdagmiddag opende tegen Steve Lennon won verrassend met 4-0 van de Ier en speelt nu bij de laatste 16 tegen de Australiër Raymons Smith.

Maar tussen de twee sessies in kleurde deze dag inkt zwart omdat de PDC een bericht uitgaf dat Michael van Gerwen vanwege een positieve Corona test uit het toernooi was gehaald. Een triest einde voor van Gerwen die het hele seizoen toch naar dit toernooi had toegeleefd. Uiteraard wenst de redactie van Darts4u hem een spoedig herstel toe. Tegenstander van Michael zou Chris Dobey zijn geweest die dus nu een walk over krijgt.

Twee wedstrijden bleven er dus over voor de avondsessie met in beide wedstrijden twee voormalige wereldkampioenen. Eerst speelde Rob Cross tegen Daryl Gurney en dat werd een zeer boeiende partij. In de eerste twee sets won Cross steeds de laatste leg voor een 2-0 voorsprong maar in set drie werden de rollen door Gurney omgedraaid en kwam hij met 3-2 terug naar een 2-1 achterstand.

Cross op zijn beurt vergrootte zijn voorsprong in de vierde set die opnieuw over vijf legs ging. Hij leek op weg naar een ruime zege maar Gurney kwam sterk terug en kwam met 3-1 en 3-2 terug naar 3-3 in sets. In de zevende set zette Cross nog even aan en liep het bij Gurney wat stroever en ging de laatste set met 3-1 plus een 170 finish in de vierde leg naar Cross.

Damon Heta en Peter Wright sloten de dinsdagavond af en Peter Wright zou Peter Wright niet zijn als hij ondanks dat hij een WK wedstrijd moest spelen toch weer met een ander setje pijlen aan de wedstrijd begon.

Dat brak hem lelijk op en 3-1 en 3-2 won Heta de eerste twee sets. In set drie kwam Wright weer met zijn oude en vertrouwde WK pijlen aan the oche en dat resulteerde in 4 gewonnen sets op rij voor een 4-2 eindstand.